Bruisend Kaapstad

Vandaag gaan we op eenvoudige en snelle manier Kaapstad verkennen: met de Hop on Hop off-bus. Een prima optie om een eerste indruk van de stad te krijgen. De bus vertrekt bij het Aquarium, op loopafstand van ons appartement. Het is fris vandaag, slechts een graadje of 15. Het waait aardig en het miezert een beetje. Maar we laten ons natuurlijk niet uit het veld slaan en klimmen gewoon naar het open dak van de bus.

Onze eerste stop maken we bij het District Six Museum, over het leven in en de ontruiming van een zwarte wijk in Kaapstad in de jaren ′60. Vervolgens lopen we naar het 17e eeuwse The Castle of Good Hope, het oudste gebouw van Kaapstad, dat de stad ten tijde van de kolonisatie moest verdedigen. Nog steeds heeft het een militaire functie. We weten ons er een uurtje of twee te vermaken. Als laatste activiteit vandaag gaan we met de kabelbaan de Tafelberg op. We hebben mazzel dat de kabelbaan gaat, want er staat een behoorlijke wind. De zon breekt nu wel een beetje door. De Tafelberg is…plat. Het is een soort enorme rots met bovenop wat begroeiing in de vorm van kleine struiken en gras. Er zijn twee of drie paden om het plateau te bewandelen. Terug beneden lopen we door het gezellige V&A Waterfront en eten we eenvoudig bij Docks, een tentje naast de rode Clock Tower en in de geur van zeeleeuwen.

 


Kaapstad - Uitzicht op V&A Waterfront en de Tafelberg
Kaapstad – Uitzicht op V&A Waterfront en de Tafelberg

 

De volgende dag staan we al vroeg bij de ticketbalie voor Robben Island, maar de overtocht is tot maandag uitverkocht! Gelukkig zijn we hier dan ook nog, dus we kopen meteen tickets voor die dag. Omdat we nog geen auto hebben, kunnen we niet anders dan een beetje slenteren door het Waterfront. Het is er erg gezellig met heel veel eettentjes, winkeltjes, een enorm overdekt winkelcentrum en straatmuziek. Het weer is veel beter dan gisteren, en dat maakt het ook heel leuk. We gaan even een uurtje internetten en hebben voor nog geen € 10,00 een vroege, maar geweldige lunch bij de Spur. Om 16:00 uur kunnen we de huurauto ophalen. De wandeling er naartoe valt reuze mee, maar we zien al dat we niet dezelfde weg kunnen terugrijden. We krijgen een gloednieuwe, goudkleurige Nissan Tiida mee, een merk dat we volgens mij in NL niet kennen. Als vanouds rijdt John keurig en in één keer op de formidabele aanwijzingen van Patricia terug naar het appartement. Die vuurdoop hebben we maar gehad.

 


Kaapstad - Voormalige cel van Nelson Mandela op Robben Island
Kaapstad – Voormalige cel van Nelson Mandela op Robben Island

 

Dan is het zover, we staan vroeg op voor de driekwartier durende overtocht naar Robben Island. Een klein buitje treft ons op de boot, maar daarna trekt de lucht eindelijk open. Aangekomen in het haventje van Robben Island worden we meteen in een bus geleid. Op deze manier krijgen we in ongeveer een uur een turborondleiding over het eiland. We zien iets dat op een dorpje lijkt: een aantal huisjes en een kerkje. En veel konijnen. Alleen aan het einde, bij het gevangeniscomplex, kunnen we uitstappen om achter de gids aan te lopen het complex in en uiteraard naar de cel van Nelson Mandela. Terug in Kaapstad vermaken we ons bij het Waterfront. Het sfeertje is goed: het is lekker weer geworden en op verschillende plekken laten muzikanten hun vrolijke muziek horen. We kopen kaartjes om te versturen, gaan weer internetten en dineren bij de Spur. Dat is een fantastische plek met een geweldige ambiance en enorm veel eten! Het is onze laatste avond in Kaapstad, we moeten onze koffers weer pakken.

 

[twitter_stream template=”list” search=”Kaapstad” count=5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.