Cape Agulhas, zuidelijkst Zuid-Afrika

De kaap vormt voor schepen een lastig obstakel. De winden en golven zijn onberekenbaar terwijl bij Cape Agulhas ook het kompas nog eens voor de nodige verwarring zorgt.

Om bij Cape Agulhas te komen, moeten we volgens de wegenkaart een stuk over een onverharde weg, maar die blijkt gewoon van prima kwaliteit. De wegwerkzaamheden zijn in volle gang. We slaan daardoor wel een verkeerde weg in en komen zo te vroeg vlakbij Bredasdorp uit. We moeten nu een veel groter stuk heen en terug rijden dan de bedoeling was, maar we vinden het wel de moeite waard.


De vuurtoren van Cape Agulhas heeft niet kunnen voorkomen dat veel schepen voor de kust zijn vergaan
De vuurtoren van Cape Agulhas heeft niet kunnen voorkomen dat veel schepen voor de kust zijn vergaan

We bereiken L’Agulhas, zuidelijkste plaats van het Afrikaanse continent, in goede orde. We beklimmen de 71 treden van de vuurtoren en worden beloond met een mooi uitzicht over de oceanen, L’Agulhas en Gansbaai. In de vuurtoren is een lunchroom gevestigd. We lunchen er om te kunnen zeggen dat we in het zuidelijkste restaurant van Afrika hebben gegeten.


Uitzicht vanaf L'Agulhas op Cape Agulhas, met in de verte de vuurtoren
Uitzicht vanaf L’Agulhas op Cape Agulhas, met in de verte de vuurtoren

Daarna doen we Cape Agulhas aan. Op deze plek komen twee oceanen samen: de Indische en de Atlantische Oceaan. Die samenkomst kan je niet ontgaan, want die wordt sinds 1986 gemarkeerd door een stenen plateau. Meestal wordt Kaap de Goede Hoop als plaats genoemd waar de twee oceanen samenkomen. De reden hiervan is een puur praktische; Kaap de Goede Hoop is voor toeristen makkelijker bereikbaar dan Cape Agulhas. Voor een mooi uitzicht over Cape Agulhas en de baai gaan we met de auto de heuvel op aan de voet waarvan het plaatsje ligt. Dan rijden we in één stuk door naar Swellendam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.