Pretoria

Het einde van onze prachtige en indrukwekkende Zuid Afrika reis is in zicht. We hebben ervoor gekozen om niet in Johannesburg te verblijven, maar in Pretoria in verband met de veiligheid.

Of dat nu zoveel uitmaakt, is de vraag, want langs de snelweg zien we borden met de waarschuwing “Hijacking Zone”. Dat zien we voor het eerst en even zijn we niet meer zo onbezorgd. Ons onderkomen is Chanceller′s Court in een goede buurt net buiten het centrum van Pretoria, aan een drukke weg. We hebben een mooie, verzorgde kamer. Het B&B is blijkbaar erg geliefd bij adoptiebureaus en –ouders, want er zijn twee stellen te gast die hier zijn om de adoptie van een ZA-kindje af te ronden. Van één stel is de man een Nederlander. Vanzelfsprekend denken zij dat wij hier ook zijn voor een adoptie. We hebben de tijd om naar het centrum van de stad te lopen. We zien de parlementsgebouwen en het centrale Church Square. Het is er druk, maar niet onveilig. We zijn verrukt om eindelijk een Mc Donalds te zien, al is het alleen maar om er verkoeling te zoeken en een ijsje te eten. Het is warm en van het lopen raken we eigenlijk alleen maar extra verhit. Geen weer om in een drukke stad rond te dwalen.

 


Pretoria - Het Voortrekkersmonument vertelt het verhaal van de Grote Trek van Nederlandstalige boeren
Pretoria – Het Voortrekkersmonument vertelt het verhaal van de Grote Trek van Nederlandstalige boeren

 

De dag erop kent geen planning en we hadden graag een beetje willen uitslapen, maar de drukke weg bepaalt anders. Vandaag gaan we naar het Voortrekkersmonument op een heuvel aan de rand van de stad. Het museum vertelt het verhaal van de Grote Trek van Nederlandstalige boeren (de Voortrekkers) rond 1840 van het oosten (De Kaap) van ZA naar het noorden, waarbij een bloedige strijd werd gevoerd met de Zulu′s. Het monument wordt buiten omsloten door 64 replica′s van ossenwagens, waarmee de boeren zich verplaatsten. Het monument is van binnen heel hoog en rondom is een reliëf gemaakt, dat de belangrijkste gebeurtenissen uit de Grote Trek en de Slag bij Bloedrivier uitbeeldt.

 

[twitter_stream template=”list” search=”Pretoria” lang=nl count=5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.