Is alles lief in Arrecife?

Arrecife is de – eveneens hoofdzakelijk witte – hoofdstad van het Canarische Eiland Lanzarote. Er wonen een kleine 60.000 mensen, zo’n eenderde van de totale bevolking op het eiland. De stad is in ieder geval vanuit onze uitvalsbasis Costa Teguise makkelijk bereikbaar met de auto. Hoewel wij lazen dat het moeilijk is te parkeren in de stad, zijn aan de rand van het centrum legio gratis parkeerplaatsen beschikbaar in de aanlopende straten of op kleine parkeerterreinen. Mocht dat toch op niets uitdraaien, dan bieden de twee grote parkeerterreinen aan Avenida Olof Palme (aan de oostzijde van de stad) een uitkomst, waar de auto voor € 3,00 de hele dag bewaakt kan staan.

Arrecife vanaf het Castillo de San Gabriel
Arrecife vanaf het Castillo de San Gabriel

Maar zoveel tijd zul je niet nodig hebben. Het centrum van de stad is zeer compact en draait met name om de ruim 400 meter korte, autovrije winkel- en horecastraat Léon y Castillo en de oude havenwijk El Charco ten oosten daarvan. De winkelstraat is met zijn moderne, lokale en internationale winkels leuk om even overheen te lopen. Lunchen kan – zoals wij deden – bij een bakker of in een lokaal tentje. Verwacht er geen McDonalds of andere populaire fastfoodketen; die ligt bij de snelweg ver van het centrum. In de wijk El Charco staat de Iglesia de San Ginés aan het kleine Plaza de las Palmas. In het midden van het plein staan, zoals de naam al doet vermoeden, een paar palmbomen. In het gebouw naast de kerk vindt doordeweeks elke ochtend een kleine markt plaats, dat volgens de boeken een ‘pareltje’ is. Wij troffen de markt echter niet.

Het Plaza de las Palmas met de Iglesia de San Ginés
Het Plaza de las Palmas met de Iglesia de San Ginés

El Charco wordt gedomineerd door de binnenhaven Charco de San Ginés. Wie de hier en daar aanwezige verwaarloosde, onafgemaakte of zelfs ingestorte bebouwing voor lief neemt, ziet met de kleurrijke bootjes, de talloze restaurants en bars, en een wandelpad eromheen een aantrekkelijk plek om even te slenteren en te pauzeren. Hier staat ook een oude bioscoop en aan de kop van de binnenhaven staat een heus skelet van een walvis die in 1995 op Tenerife is aangespoeld. Zowel overdag als ‘s avonds is dit het uitgaanshart van de stad.

De binnenhaven van de havenwijk El Charco
De binnenhaven van de havenwijk El Charco

Zoals in zoveel buitenlandse steden aan het water heeft Arrecife een kilometerslange wandelpromenade, die helemaal doorloopt tot aan Playa Honda of zelfs nog veel verder naar Playa del Carmen, 15 km verderop. Aan de promenade zijn winkeltjes en eettentjes te vinden, een kinderspeelplaats, en parkjes met zitjes en wat lijkt op een muziektent. Ook het hoogste gebouw van de stad: Arrecife Gran Hotel en Spa staat aan de promenade met daarachter het mooie, brede stadsstrand Playa del Reducto. We lezen dat met de bouw van het Gran Hotel de hele directe omgeving een flinke boost heeft gekregen, maar wij zien alleen maar dat het park eromheen totaal is verwaarloosd en met losgeraakte en ontbrekende vlonderplanken ronduit gevaarlijk is. Wat een trieste bedoeling.

Stadspromenade langs Avenida la Marina
Stadspromenade langs Avenida la Marina
Is dit gebouw uit 1917 het oudst overgebleven in Arrecife?
Is dit gebouw uit 1917 het oudst overgebleven in Arrecife?

Vanaf de promenade is ter hoogte van de winkelstraat via twee stenen bruggen het Castillo de San Gabriel te bereiken, dat zo’n 100 meter uit de kust ligt. Daar vandaan heb je fraai uitzicht op de stad. In het fort is het Historisch Museum van Arrecife gevestigd. Het fort is tegen een symbolisch bedrag toegankelijk (vooral om van het uitzicht vanaf het dak te genieten), maar voor een gelimiteerd aantal personen tegelijk, dus het kan zijn dat je even moet wachten.

De voetgangers Puente de Las Bolas ('Ballenbrug') naar Castillo de San Gabriel
De voetgangers Puente de Las Bolas (‘Ballenbrug’) naar Castillo de San Gabriel
Castillo de San Gabriel
Castillo de San Gabriel

Een oppervlakkig eerste-indruk-bezoek aan Arrecife in een rustig tempo is gemakkelijk in twee uur te doen als je de promenade tot aan het strand volgt. Met een lunch in een van de talloze lokale horecatentjes is ongeveer drie uur voldoende. Tijd genoeg dus voor wat uurtjes aan het strand mits de harde, frisse wind in de wintermaanden geen spelbreker is. Vonden we de promenade al zo zo (zon of bewolking maakt het verschil tussen dag en nacht), de paar straten daarachter die we zijn in gelopen, brachten ons al helemaal niet in vervoering. Ook in Arrecife is ontzettend veel achterstallig onderhoud. Gebouwen en straten zijn niet afgemaakt, verwaarloosd of ingestort zonder de puinhopen op te ruimen. Oude gebouwen zijn er nauwelijks meer; aan de promenade zagen we dat ene gebouw uit 1917……ook al op instorten. De crisis van enkele jaren geleden zal een rol hebben gespeeld, maar het lokale bestuur lijkt het weinig te interesseren dat de tijden zijn gekeerd. Met winkelen in de winkelstraat en een hapje of drankje aan de binnenhaven, haal je wat ons betreft momenteel het beste uit Arrecife.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.