A rainy night in Bergen

Vanuit het noorden rijden we Bergen in en die route brengt ons meteen naar het hart van de stad, de haven en het historische Bryggen. Hebben we dat maar vast gezien.

In het toeristenbureau laten we na wat aandringen een pension voor ons regelen. Dit is een veel goedkoper alternatief dan de tientallen hotels in Bergen, die echt schofterig duur zijn. Het pension staat perfect in een woonwijk op nog geen 10 minuten lopen van het centrum. Nadeel is dat we de auto in een parkeergarage moeten zetten, dus dat gaat wat kosten. Juist als we geïnstalleerd zijn en de deur uit willen, begint het dan toch te regenen; zo kennen we Bergen weer, de stad waar het zo’n 320 dagen per jaar regent. We lopen naar de haven en de vismarkt, maar als het harder begint te regenen, stappen we het goed aangeschreven, huiselijk ingerichte biologische restaurant Pygmalion Café maar binnen. We nemen allebei een vegaburger. Onze eerste keer uiteten!

 


Bergen - Bryggen, het historische deel van Bergen
Bergen – Bryggen, het historische deel van Bergen

 

Die nacht is het nog even flink tekeer gegaan met regenen, maar als we opstaan is het droog en helder weer. Vanuit het pension lopen we eerst een paar kleine straatjes in. Al die houten huisjes bij elkaar – sommige kleurrijk door de bonte gevelkleuren, andere gewoon door een paar mooie bloemen – zien er knus uit. We lopen langs Den Nationale Scene, een van Noorwegens nationale theaters, en komen dan uit op het brede voetgangersgebied c.q. winkelgebied van het centrum. Hiervandaan lopen we weer naar de haven met de vis- en fruitmarkt. Alle soorten en maten vis-, schaal- en schelpdieren of onderdelen ervan liggen er uitgestald. Het is er nu al erg druk, maar wat wil je ook: het is droog en de zon laat zich zelfs af en toe zien!
Op korte afstand van de haven ligt het historische deel van Bergen en tevens Unesco Werelderfgoed: Bryggen. Het is een wijkje van zo’n 30 kleurrijke gebouwtjes met puntdaken, van waaruit in de Hanzetijd door met name de Duitsers handel werd gedreven. De geschiedenis gaat terug tot de 14e eeuw, maar de huidige gebouwen zijn misschien nog geen 100 jaar oud, hoewel er nog wel oorspronkelijke funderingen en kelders zijn.

 


Bergen - Uitzicht op Bergen vanaf de berg Fløyen
Bergen – Uitzicht op Bergen vanaf de berg Fløyen

 

Na de lunch wordt het tijd om met de steilste tram ter wereld naar 320 meter hoogte gebracht te worden op de berg Fløyen voor een mooi panoramisch uitzicht op Bergen. Wat balen wij dat dit nu net een van de mooie dagen in Bergen is, haha. We hebben prachtig uitzicht, de lucht is mooi, de zon breekt regelmatig door, we zien de heuvels om Bergen heen en de eilanden daar achter. Na ruim een uur zien we dan toch links in de verte wat regenbuien en een half uur later bereiken die het centrum. Typisch Bergen. Wij gaan dan net weer naar beneden en wachten de bui af. Als de regen mindert is het alweer etenstijd en gaan we voor de tweede keer uiteten. Als we klaar zijn, lopen we voor de laatste keer naar de haven voor plaatjes van Bergen by night.

Eén dag is genoeg om het compacte centrum van Bergen te bezichtigen; een eventuele tweede dag zou voor de kleine straatjes gebruikt kunnen worden.

 

[twitter_stream template=”list” search=”Bergen+AND+Noorwegen” count=5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.