De fossen (watervallen) van Zuid-Noorwegen zijn spectaculair. Tijdens onze reis zien we er vier waarvan we naam noteren: Sandsfossen, Svandalsfossen, Låtefossen, Vøringfossen.
Sandsfossen
![Zuid-Noorwegen - Sandsfossen ligt vlakbij een zalmkwekerij [foto: Alun W]](https://c1.staticflickr.com/7/6068/6071056894_020a1823a6_b.jpg)
De waterval Sandsfossen ligt op een paar minuten lopen van het centrum van Sand en wordt gevoed door de rivier Suldalslågen. De toeristische hotspot van Sand, de ‘Laksestudio’ (zalmkwekerij), maakt dankbaar gebruik van de waterval. We kijken of we zalmen zien bij het observatorium, maar, hoewel er druk wordt gevist, zien we geen zalm. Sandsfossen heeft een verval van 4 meter.
Svandalsfossen
![Zuid-Noorwegen - Svandalsfossen [foto: Roel en Mieke]](http://static.panoramio.com/photos/large/89835365.jpg)
Vlak voor Sauda worden we verrast door de Svandalsfossen aan de weg. De waterval is krachtig en schijnt slechts het staartje van een imposante waterval te zijn. In 2006 zijn er bruggen en trappen gebouwd. De trappen zijn steil en leiden naar de voet van de bovenste waterval, maar die klim zit er even niet in vandaag. De Svandalsfoss heeft een verval van in totaal 180 meter.
Låtefossen

In de provincie Hordaland, ongeveer 20km ten zuiden van Odda, dondert de Låtefossen woest naar beneden. Låtefossen wordt gevoed door Lotevatnet, gelegen op ongeveer 340 meter. Het is een dubbele waterval die direct aan de weg ligt en mede daarom druk wordt bezocht. Vlak voor de weg (brug) komen de twee stromen bij elkaar en stroomt het water onder de oude brug door in de rivier Grønsdalslona. Het verval van Låtefossen is 165 meter.
Vøringfossen

Op zo’n 15 km van Eidfjord storten Noorwegens bekendste watervallen (het zijn er eigenlijk twee, een grote en een kleine) zich 145 meter naar beneden. We komen er via een knap staaltje technische wegenbouw aan Route 7 (een spiraalvormige, klimmende tunnel!). Deze Vøringfossen laten zich niet vanaf elk punt heel goed zien en dat heeft iemands leven gekost. Vermoedelijk wordt sindsdien op neurotische wijze gewezen op de gevaren aan de rand van de klif.