Ze vallen op in het Noorse landschap, staafkerken. Een staafkerk (Noors: stavkirke) is een geheel uit hout opgetrokken kerkgebouw, met een typische bouwstijl die voornamelijk in Scandinavië wordt aangetroffen. Staafkerken zijn ontstaan in de periode waarin het christendom in Scandinavië werd verspreid. [bron: Wikipedia]
Staafkerk van Røldal

Dan ineens is daar een heel groene vallei met een prachtig meer, waarvan het water zo stil en helder is, dat het net een spiegel is. Aan de kop ligt het plaatsje Røldal met een van de oudste staafkerken van het land (uit de 13e eeuw), die als enige ook nog steeds actief is. Het is de eerste staafkerk die we zien deze reis. We lunchen heerlijk in het zonnetje op de picknickplek naast de kerk en genieten van de rust om ons heen.
Staafkerk van Uvdal

Als we weer onder de boomgrens rijden, verandert het landschap zo’n 30 km voor skioord Geilo in prachtige herfstkleuren. Door de volop schijnende zon knalt de oranje-gele gloed op de heuvels. Na Geilo klimt de weg weer een aardig stuk alvorens in het Numedal weer de daling wordt ingezet. En nu we toch in de buurt zijn, besluiten we naar de hoog aangeprezen staafkerk van Uvdal te rijden. Die staat op een heuvel en maakt deel uit van een openluchtmuseum. De kerk schijnt met name van binnen heel bijzonder te zijn, maar bezichtigingen kunnen alleen in het hoogseizoen.
Staafkerk van Heddal

In Heddal staat de grootste overgebleven staafkerk van Noorwegen. De kerk ligt zoals bijna alle staafkerken die we hebben gezien, dicht aan de weg. We zijn een keer niet de enigen die een kerk bekijken. De kerk is inderdaad best groot, heeft een kenmerkend pannendakachtige gevel en ronde vormen, die we nog niet eerder hebben gezien. Ook valt op dat maar aan één kant (de zonnige kant) ramen zitten. Voor bezichtigingen van de binnenkant is het seizoen afgelopen.