Porto: uitkijkpunten om naar uit te kijken

Porto is gebouwd op de heuvelachtige oevers van de Douro. Geen wonder dus dat er veel plekken zijn van waar je prachtig zicht hebt op (delen van) de stad en de omgeving. Nee, we pretenderen niet de vijf béste uitkijkpunten van Porto te weten. Ook niet dé top 5. Daarvoor kennen we Porto niet goed genoeg en bovendien verschillen de smaken, dus het is maar net wat je zoekt als je op een Portueens uitkijkpunt staat. Dit is ónze top 5.

1. Miradouro da Serra do Pilar
Het plein voor de kerk en het klooster direct aan de overkant van de brug in Vila Nova de Gaia torent boven alles en iedereen bij de rivier uit. Vanaf hier heb je misschien wel het beste zicht op de Douro, Ponte Luis I, en het historische centrum met Ribeira en Sé Catedral gezamenlijk. Links kijk je uit over de rode daken van de portkelders waarover de kabelbaan heen en weer glijdt. In de zomer, als de zon hoog staat, is dit waarschijnlijk ook de plek om de zon in de Douro te zien verdwijnen. In het najaar zakt de zon echter achter de bebouwing links van je.

De Miradouro da Serra do Pilar torent boven alles en iedereen uit
De Miradouro da Serra do Pilar torent boven alles en iedereen uit

2. Parkeergarage Duque de Loulé
Misschien het best bewaarde geheim als het om uitkijkpunten in Porto gaat. Het uitkijkpunt is namelijk een gedeeltelijk overdekte betaald parkeergarage naast de Igreja de Santa Clara do Porto en vlakbij het bovenste kabelbaanstation Batalha. Weliswaar staat voor het autoverkeer een ‘miradouro’ deze kant op bewegwijzerd, maar wij hebben niet de indruk dat daarmee dit uitkijkpunt bedoeld wordt. Feit blijft dat we het uitzicht op de Douro, Ponte Luis I en het Serra do Pilar klooster helemaal voor onszelf hadden. Alleen daarom al een topper.

Nachtelijk zicht vanaf parkeergarage Duque de Loulé
Nachtelijk zicht vanaf parkeergarage Duque de Loulé

3. Avenida de Diogo Leite
Bij een uitkijkpunt denk je aan een hoger gelegen plaats met zich op wat voor en onder je te zien is. Maar soms kan het zo simpel zijn. Recht tegenover de oude stad, vanaf de zuidoever van de Douro in Vila Nova de Gaia, is het zicht op de oude stad fenomenaal. Met name tijdens het gouden uurtje in de namiddag kleurt de oude stad romantisch goudgeel. De typische rabelo boten maken het plaatje compleet. Onze tip: ter hoogte van het bekende portmerk Sandeman is het zicht mogelijk het beste.

Zicht van Avenida de Diogo Leite op de oude stad
Zicht van Avenida de Diogo Leite op de oude stad

4. Jardins do Palácio de Cristal
Op ongeveer 25 minuten lopen van de Sé Kathedraal ligt het stadspark “Crystal Palace”. Het park is niet al te groot, maar toch een heerlijke plek om even te slenteren en te relaxen. Er lopen pauwen en kippen rond, er staan veel bankjes en zomers is er volop kleur van de aanwezige bloemen en planten. En er zijn meerdere uitkijkpunten voor uitzichten meerdere kanten op. Rechts verdwijnt de zon achter de bebouwing of de Ponte d’Arrábida over de Douro. Links ligt de oude stad en is nog net de kathedraal en de bovenste oversteek van de Ponte Luis I te zien. Met name in het late middag licht een plaatje.

Genieten van de ondergaande zon in Jardins do Palácio de Cristal
Genieten van de ondergaande zon in Jardins do Palácio de Cristal

5. Torre dos Clérigos
Met 76 meter is de kerktoren van Igreja dos Clérigos de hoogste kerktoren van Portugal. Tel daarbij op dat de toren op een hoger gelegen deel van de oude stad staat en je begrijpt dat die overal bovenuit steekt. Voor €4,- mag je zolang je wilt een inpandig rondje om de kerk lopen en de in totaal circa 200 treden naar de top van de toren bedwingen. Bij helder weer reikt het 360 graden uitzicht tot mijlenver van Porto. Máár….hoewel de Sé Catedral open en bloot onder je staat, ontbreekt het zicht op het andere stadsicoon, de Ponte Luis I. Daarom voor ons op plek 5.

Close up van de Sé Catédral vanaf de Torre dos Clérigos
Close up van de Sé Catédral vanaf de Torre dos Clérigos

Zoals gezegd zijn er nog legio andere uitkijkpunten. Wat te denken van het plein voor de Sé Catedral? Of het kleine pleintje daar recht onder aan de kop van Rua das Aldas? En niet te vergeten de verwaarloosde Miradouro da Vitória boven de gelijknamige straat? Die geeft weer fraai zicht op de combinatie Sé Catedral, Ponte Luis I en Mosteiro da Serra do Pilar aan de andere kant van de rivier. En ook het ieniemienie parkje aan Passeo das Virtudes is het vermelden waard. Allemaal plekken die uitzicht bieden op de rivier, de brug, de oude stad, of alle drie. En van waar je misschien wel helemaal kunt wegdromen bij een fraaie zonsondergang…… of –opkomst. Er is voor elk wat wils en het is nooit saai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.