Uiteten bij daTerra Baixa in Porto

Zoek op vegetarische restaurants in Porto en je zult je verbazen over het resultaat. Volgens Happycow zijn er maar liefst 72 vega (vegetarisch en/of veganistisch) vriendelijke restaurants in Porto! Populair is het volledig vegetarische (inmiddels veganistische?) buffetrestaurant daTerra, dat in september 2017 een tweede vestiging in Porto heeft geopend. En wij treffen het dat één daarvan (DaTerra Baixa) op een steenworp afstand ligt van ons appartement aan Rua Mourinho da Silveira.

DaYerra
Impressie van het interieur van DaTerra Baixa (foto: Claudio Z.G.)

DaTerra serveert tussen 15:30 en 19:00 uur een lunchbuffet voor €7,50* pp. Van 19:00 tot 23:00 uur staat het dinerbuffet voor €9,50* pp klaar. Let wel: dit zijn all you can eat prijzen (exclusief dranken en gebak)! Steeds als we vanuit ons appartement op pad gaan, lopen we langs het restaurant. Het is mooi weer dus de deur staat open en de volledig glazen gevel maakt het makkelijk om naar binnen te koekeloeren. We zien licht houten tafels en stoelen in een rustige, lichte ambiance. Planten staan niet op de grond of op de tafels, maar zijn op artistieke wijze opgehangen langs de ramen. Recht tegenover de ingang staat het buffet. Het is zo op de dag niet druk, een paar mensen zitten op het kleine terras voor de gevel en een paar mensen binnen aan het raam. We hebben dan ook niet het idee dat we voor vanavond moeten reserveren, ook al hebben we gelezen dat het restaurant erg populair is.

Na onze stadswandeling zijn we rond 19:15 uur terug bij het restaurant. Het is beduidend drukker maar nog niet vol. Er heeft zich wel een rij mensen bij het buffet gevormd. Als we aangeven dat we niet hebben gereserveerd, kijkt de medewerker bedenkelijk maar net zo snel leidt hij ons naar een beschikbaar tafeltje. De ‘menu’kaart die we aangereikt krijgen, bevat alleen de ontelbare mogelijkheden aan hoofdzakelijk gezonde drankjes. Noem een willekeurige combinatie groente en fruit en nog een of ander powershot erbij, en het staat als smoothie met een passende naam op de kaart.

Als we het goed hebben gelezen, serveert daTerra inmiddels volledig veganistisch. Het buffet is elke dag weer anders. Er zijn twee soorten soep, er is zelfgemaakt brood met een smeersel, en koude en warme gerechten en hapjes worden keurig geordend op kleurrijke schalen uitgestald. Van de meest simpele dingen is iets bijzonders gemaakt. Vanwege de uiteenlopende smaken staan zelfs borrelglaasjes met een pikant mixje erin klaar, om de smaak te neutraliseren. Het is duidelijk dat hier wordt nagedacht over smaken en gerechten en dat hoge eisen worden gesteld.

DaTerra Baixa buffet
DaTerra Baixa buffet

We willen alles wat we zien proberen, van eenvoudige salade tot hartige taart, polentahapje en romig gebakken rijst. Zelf de linzensalade die mij normaal niet zo kan bekoren, maakt me nieuwsgierig. Alleen het brood laten we staan. Het is soms rennen om nog het laatste stukje te kunnen pakken. Sommige combinaties van hartige met frisse smaken tegelijk zijn raak; bij andere gerechten is het moeilijk geweest om die op smaak te maken. Maar alleen al het proberen, de variatie, de kleuren en de originaliteit maken zoveel goed, dat we twee van de vier avonden in deze stad bij daTerra Baixa eten.

DaTerra Baixa buffet
DaTerra Baixa buffet

Het restaurant wordt draaiende gehouden door een groepje enthousiaste jonge mannen en vrouwen. Als ze niet bezig zijn met de drankjes en het afrekenen, zijn ze constant in de weer met weghalen en bijvullen, aangezien de schalen zo netjes en nooit te vol worden opgemaakt. De keuken zit waarschijnlijk boven het restaurant, want alle schalen komen via een keukenlift op de plaats van bestemming.


Zoveel smaken, vormen en kleuren tegelijk


Zoveel smaken, vormen en kleuren tegelijk


Zoveel smaken, vormen en kleuren tegelijk
Zoveel smaken, vormen en kleuren tegelijk

DaTerra is het geitenwollensokkenimago al lang ontgroeid. Wat ons betreft mag het zich een culinair buffetrestaurant noemen, waar bezoekers van alle leeftijden en nationaliteiten naartoe komen. Wat verrast Portugal ons op dit terrein, na Olives Restaurant in Funchal op Madeira hebben we met daTerra weer een voltreffer. Verplichte kost voor elke vegetariër of veganist in Porto!

(*) Prijs oktober 2017

(Op Vegapatty.nl schrijven wij over onze ervaringen met vegetarisch eten over de gehele wereld, vandaar de overeenkomst tussen beide blogs)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.