Candelaria is een relatief onbekende plaats aan de oostkust van Tenerife, ongeveer 25 km ten zuiden van de hoofdstad Santa Cruz. Althans, de doorsnee zonaanbiddende en feestende toerist laat de plaats vaak links liggen. Voor de eilandbewoners zelf, hun Canarische eilandgenoten en de geïnteresseerde bezoeker is Candelaria echter een belangrijk bedevaartsoord.
In Candelaria staat namelijk de belangrijkste kerk van de Canarische Eilanden, de Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria (Basiliek van Onze Lieve Vrouwe van Candelaria). In de basiliek staat het beeld van de patroonheilige van de eilanden, de Virgen de Candelaria (Maagd van Candelaria). Vanwege haar uitzonderlijke bruine huidskleur wordt ze ook wel liefkozend La Morenita (bruintje) genoemd.

Van 23 januari tot en met 7 februari is het feest in Candelaria. Geen feest met hippe muziek en een dansende menigte – ook daar weten ze wel raad mee in Candelaria – maar een religieus feest. Twee weken feest ter ere van de Virgen de Candelaria.

De festiviteiten beginnen met de Marcha Misionera (Missionarismars) voor kinderen vanaf groep 3. Sinds 2012 wordt op de dag daarna met een kerkdienst gevierd dat de basiliek officieel door de paus tot basiliek werd verheven. De naam van de basiliek was haar officiële kerkelijke status dus ver vooruit.
30 januari is een intensieve dag, waarop de vier uur durende Ruta por el Camino Viejo de Candelaria wordt gelopen. De wandeling van Machado naar Candelaria is een korte versie van de historisch zeer waardevolle pelgrimstocht Camino Viejo (of: Camino Real) tussen de basiliek van San Cristóbal de La Laguna en die van Candelaria. Deze lange tocht wordt doorgaans in de vroege uren van 15 augustus gelopen, de religieuze dag waarop de verschijning van de Virgen voor de Guanchen gevierd wordt. De tocht is een van de oudste wandelingen van Tenerife en waarschijnlijk ook een van de meest cultureel waardevolle. Al in de 16e eeuw werd over de tocht geschreven. De vijf best bewaarde etappes van de tocht zijn tot cultureel waardevolle historische plekken verklaard.

Tijdens de festiviteiten laten de bewoners hun grote toewijding aan de Virgen zien. Illustratief daarvoor is de Procesión de Las Candelas in de avond van 1 februari. Voor deze processie wordt de Virgen na een korte kerkdienst voor de eerste keer in het jaar de basiliek uit gedragen en gaat zij voor op duizenden gelovigen die haar al biddend en zingend met een kaars in de hand door de donkere straten van het centrum volgen. Uit alle hoeken van het eiland en zelfs van de andere eilanden komen gelovigen op deze processie af om hun geloof in de Virgen letterlijk te verlichten.
2 februari is de belangrijkste dag in deze periode. Dit is de Día de la Patrona, de Dag van de Patroonheilige. Tussen 8:00 en 10:00 uur vindt een eucharistieviering plaats in de basiliek. Ongeveer een uur later vertrekt vanaf het gemeentehuis aan de Avenida de la Constitución een optocht waarmee het vaandel van Candelaria naar de basiliek wordt overgebracht. Aansluitend vindt in de basiliek een mis plaats onder leiding van de bisschop van Tenerife. Deze religieuze ochtend wordt afgesloten met wederom een processie waarbij de Virgen de basiliek verlaat, dit keer voor een rondje om het kerkplein.

Na 2 februari is het op religieus vlak weer rustig in Candelaria. De versierde winkelstraat, de kleine kermis op het kerkplein en kraampjes met lekkernijen en snuisterijen zijn de stille getuigen. De festiviteiten worden afgesloten met een weinig religieuze oldtimer festival. Pas op 15 augustus komt de Virgen haar schuilplaats weer uit.