Een dag in Tierra del Fuego Nationaal Park

De ingang van Tierra del Fuego NP ligt maar zo’n 5 km ten westen van Ushuaia over de nationale route 3. Deze weg wordt al wel direct na de bebouwde kom onverhard met veel gaten en kuilen, maar het harde gravel is meestal zo ingeklonken, dat het net asfalt lijkt. Er rijden dan ook gewoon personenauto’s overheen. Aan deze weg ligt ook het stationnetje voor de Tren del Fin del Mundo. De officiële ingang van het nationale park is hier niet ver vandaan. Wij betaalden 980 pesos, ofwel nog geen € 14,-.

Hoewel het nationale park enkele kampeerplekken kent (overigens zonder voorzieningen, behalve een toiletunit), is het ook prima mogelijk om in één dag een goede indruk van het park te krijgen. Hieronder volgen drie voorbeelden.

Het Einde van de Wereld

Aan het doodlopende einde van RN3 bereik je Bahia Lapataia. In de verte gaat de baai over in het Beagle Kanaal. Een vlonderpad leidt naar het officieuze Einde van de Wereld. Hier heb je eindeloos zicht over het water voor je en de bergen achter je. Er scharrelen Patagonische ganzen en ook andere vogeltjes komen nieuwsgierig kijken.

Bahia Lapataia

Bahia Lapataia

Het vlonderpad gaat over in wandeling nummer 6 (La Baliza). Deze korte wandeling van ongeveer 20 minuten voert eerst door een soort alpenweide met veel paardenbloemen en dan langs een open plek met allemaal dode bomen waarin dwergpapegaaien elkaar het hof maken. Daarna volgt de wandeling de oever van de baai en komt uit bij een vuurtorentje op een rots, waar veel Fuegian Steamer eenden zitten met hun typerende knaloranje snavel en poten. Hier eindigt de wandeling, waarna je dezelfde route weer terug loopt.

Bahia Lapataia

Bahia Lapataia

Pampa Trail

De ongeveer 40 minuten durende wandeling naar de vlakte van Pampa Alta (wandeling 1) is niet ver van de parkingang vandaan. Tijdens de wandeling zijn 12 displays te zien met informatie over de route. Het begin van de wandeling is een goed, breed en vlak recht-toe-recht-aan bospad langs de Arroyo Piloto, een door sneeuw en regen gevoed stromend beekje. Het pad gaat maar geleidelijk omhoog, passeert een dood bos (waarschijnlijk het werk van de bever) en wordt steiler en meer oneffen. Goed schoeisel is dus geen overbodige luxe, ook omdat af en toe via een paar planken de natte ondergrond of het beekje overgestoken moet worden. Onderweg zijn er fraaie doorkijkjes richting het Beagle Kanaal en de bergen daar achter. Nabij het einde wordt het pad smaller en steiler. De wandeling eindigt op een (hoog)vlakte waar een meer dan 200 jaar oude boom staat en waar vandaan je prachtig uitzicht hebt.

Pampa Alta

Pampa Alta

Correo del Fin del Mundo

Ensenada Zaratiegui is een baai op ongeveer 1,5 km ten zuiden van RN3, vlak na de entree van het nationale park. Hier begint (of eindigt natuurlijk) voor de liefhebbers de kustwandeling langs de ruige noordflanken van Bahia Lapataia (wandeling 2), maar de meeste mensen komen er voor een poststempel in het postkantoortje aan het einde van de wereld. Voor 100 pesos wordt er veel werk gemaakt van een heuse stempel en sticker in je paspoort. Met wat zit- en picknickplekken en veel gras, is het hier verder prima vertoeven met prachtig uitzicht over het Beagle Kanaal en de besneeuwde toppen aan de overkant, in Chili.

Correo del Fin del Mundo

Correo del Fin del Mundo

Mochten we je nieuwsgierig hebben gemaakt naar de uitgebreide versie van dit verhaal, dan kun je hier ons reisverslag lezen (er wordt nog wel aan gewerkt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.