Praktische tips voor reizen door Patagonië

Reizen door Patagonië is reizen door een groot, uitgestrekt gebied dat in de eerste plaats natuurlijk práchtig is. Maar vergeet niet dat reizen door Patagonië ook betekent dat je door twee landen reist, zeker in het aller zuidelijkste deel (Vuurland). Twee landen met hun eigen gewoonten en gebruiken. Het is daarom goed om met een paar praktische zaken rekening te houden. In dit blog besteden we aandacht aan een paar praktische tips voor reizen door Patagonië, op basis van onze eigen ervaringen.

Grensovergangen ?

Wie een reis door Patagonië maakt, ontkomt er niet aan enkele malen de grens tussen Chili en Argentinië over te steken. Op onze reis van Ushuaia naar El Calafate wisten we het te beperken tot twee keer. Wie met eigen vervoer reist, handelt uiteraard zelf de administratie af. Parkeer je (huur)auto en loop met paspoort, rijbewijs, vliegticket en autopapieren naar het loket. Het is bijna lachwekkend dat je naar twee loketten moet: bij het eerste worden je papieren gecontroleerd en bij het tweede loket, letterlijk één raampje verder, krijg je de uitreistoestemming. Je kunt dan verder rijden, maar denk niet dat je dan al in het buurland bent. Eerst rijd je namelijk enkele kilometers in niemandsland en dan pas komt de inreiscontrole, waar zich hetzelfde ritueel afspeelt.

Bij het inreizen controleert met name Chili op alle verse en onbewerkte producten die je meeneemt. Werk rustig en beleefd mee aan een kijkje in de auto of camper, het is zo gepiept. Etenswaren als fruit, verse groenten (bijv. tomaten, uien paprika en zelfs knoflook) zijn kansloos: die je kun je inleveren of zelf weggooien. En dat doet wel een beetje pijn. Leg dus geen voorraden aan vlak voordat je de grens over gaat. Geen probleem zijn bijv. chips, gezouten pinda’s, rozijnen zonder pit, rijst, pasta, verpakte sauzen, blikgroenten en drank (fris, sap, wijn).

Praktische tips voor reizen door Patagonië
Grensovergang Paso Río Don Guillermo

Geldzaken ?

De munteenheid in zowel Argentinië als Chili is de peso, maar de koersen lopen behoorlijk uiteen. Kijk voor de actuele koersen hier. Zorg dat je altijd voldoende cash bij je hebt. De entree van nationale parken en boottochten kunnen namelijk niet altijd met (credit)card betaald worden (o.a. in Torres del Paine NP). Betalen in dollars en euros kan ook, maar dan betaal je aanzienlijk meer. Zo kost een retourtje met de catamaran vanuit Pudeto (Torres del Paine NP) CLP 30.000 of anders US$ 50. Dat is respectievelijk € 39 of € 45. Met twee of meer personen loopt dat verschil natuurlijk nog verder op.

Zondag is letterlijk rustdag in Argentinië; nagenoeg alles is dan dicht, ook de banken en hun pinautomaten!

In Ushuaia konden wij niet pinnen bij Banco Tierra del Fuego en daar zijn er wel vijf van in de winkelstraat. Bij Galicia lukte het wel. De commissie was daar wel zo’n ARS 100 (€ 1,10) hoger.

Pinnen in Puerto Natales kost maar liefst CLP 6.400 (€ 6,50) extra bij Banco Estado en Banco de Chile (kies voor de optie foreign / extranjeros). Bij Banco Santander was dit niet het geval. Mogelijk kan dit ook aan je eigen bank in Nederland liggen.

Kamperen ?

Goed uitgeruste campings zijn schaars in zuidelijk Patagonië. Eigenlijk zijn die er gewoon niet. Lees hier over onze ervaringen met kamperen in Vuurland. Pas in Puerto Natales (Chili) kwamen we echte campings tegen. Wildkamperen met een camper of auto achter bijv. een benzinepomp, in een park of op een parkeerplaats is heel normaal, zelfs in Torres del Paine NP. Waar de backpackers met een tent dan steeds verblijven, is ons een raadsel, waarschijnlijk in hostels.

Puerto Natales heeft in ieder geval wel twee echte en leuke campings: Yellow Plum (alleen voor tenten) en Camping Güino. Yellow Plum oogt erg nieuw en netjes, terwijl bij Camping Güino een lekkere ‘no worries’ fibe heerst. Vreemd genoeg werden wij over Camping Güino niet getipt door het toeristenbureau.

Kamperen is in Argentinië is vele malen goedkoper dan in Chili, zelfs in toeristische dorpen als El Calafate. Op camping La Marca in het centrum aldaar betaalden wij ARS 400 per nacht, zo’n € 9,50. Met een flinke camper dus, water en elektra.

Praktische tips voor reizen door Patagonië
Het tentenveld van Camping Güino in Puerto Natales

Taxi ?

Officiële taxi’s zijn goed herkenbaar: in Buenos Aires zijn ze zwart met een geel dak, in Ushuaia doorgaans wit met een geel Taxilicht op het dak.
Taxi’s zijn niet duur, maar er zitten valsspelers tussen. Zo zou in Buenos Aires een (gedeelde) taxi van het vliegveld AEP naar het centrum (Plaza Congreso) tussen ARS 200 en 300 moeten kosten (€ 2,50 – € 3,50), maar de eerste reactie is altijd het meervoudige daarvan. In het algemeen en overal geldt: vraag naar de prijs voordat je instapt en wuif te hoge bedragen weg en loop door. Meestal roepen ze dan alsnog een redelijke prijs en daar houden ze zich wel aan. Je kunt ook je hotel een taxi laten bellen. Veel hotels doen zaken met een taxibedrijf en dat scheelt behoorlijk in prijs.

Fooien ?

In Chili heerst een fooien cultuur. Restaurants, cafés en zelfs de bakker op de hoek waar je even gaat zitten, rekenen automatisch 10% fooi. Dit staat op de rekening als ‘propina sugerada’, voorgestelde fooi. Maar je bent niet verplicht de volle 10% te betalen. Een goede ober of serveerster vraagt of je ermee akkoord gaat en hoe moeilijk ook: nee zeggen kan dus. In Argentinië wordt daarentegen weer zonder te vragen een extraatje op de bon gezet. Dit is de ‘cubierto’. Meestal is dit het equivalent van ons broodje kruidenboter vooraf.

Zelfs achter de kassa van grote supermarkten in Chili staan soms oudjes klaar om je tas in te pakken en daarvoor vragen ze een tip. Gewoon niet laten gebeuren als je daar geen zin in hebt, maar besef dat men al blij is met CLP 200, omgerekend slechts ongeveer € 0,25. Dus als je toch van je kleine geld af wilt, is een kleine aanvulling op hun pensioen een mooie bestemming.

Koffie ☕

Ondanks de Midden- en Zuid-Amerikaanse reputatie, vonden wij de koffie over het algemeen bagger, omdat die vaak van kraanwater leek te zijn gemaakt en/of veel te slap was. De enige uitzondering was de koffie van Café Martinez, een keten verspreid over Buenos Aires. En vreemd genoeg viel de koffie in het vliegtuig van Aerolíneas Argentinas ook niet tegen. Cappuccino wordt in beide landen in een special coffee glas geserveerd.

En dan nog dit…

– Een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer doe je bij voorkeur ‘s morgens want dan heb je de zon in je rug. De zon beweegt over de gletsjer en dus geeft die op een gegeven moment te veel tegenlicht.
– Toiletpapier moet op de meeste plaatsen in de prullenbak gegooid worden. Dit is alleen niet in hotels.
– Mocht je het willen weten: in de grotere plaatsen lopen heel veel honden op straat.

We vinden het leuk om jouw ervaringen en praktische tips voor reizen door Patagonië te horen, dus laat het weten!

Benieuwd naar onze andere berichten over Buenos Aires en Patagonië? Kijk dan eens op deze pagina: https://www.wijopreis.eu/buenos-aires-en-patagonie/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.