Olympic Ground

In vier landen zijn we op vijf plekken in aanraking gekomen met heilige olympic ground. Ondanks dat we geen uitgesproken sportfanaten zijn, is het toch bijzonder om geweest te zijn op plekken waar ooit gestreden werd om het eremetaal. Let the games begin!

Sydney Olympic Park, Australië

 


Olympic Ground - Sydney Olympic Park Aquatic Centre [bron: wikimedia.org]
Olympic Ground – Sydney Olympic Park Aquatic Centre [bron: wikimedia.org]

 

Wat: Olympische Zomerspelen
Wanneer: 2000

Min of meer bij toeval zien we de borden voor het Olympic Park en we besluiten er naartoe te gaan. Als we er dan toch in de buurt zijn… We slenteren er ongeveer anderhalf uur rond. Er is buiten niet veel te beleven, maar in het Sydney Olympic Park Aquatic Centre zijn jeugdwedstrijden gaande en we mogen er zonder te betalen even een kijkje nemen. Dus hier braken Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband alle records?! Het olympisch dorp werd na de spelen omgebouwd tot een gebied met appartement- en kantoorpanden.

Whistler Olympic Park, Canada

 


Olympic Ground - Olympische ringen van de Olympische Winterspelen van Whistler, Canada
Olympic Ground – Olympische ringen van de Olympische Winterspelen van Whistler, Canada

 

Wat: Olympische Winterspelen
Wanneer: 2010 (het jaar dat wij er waren)

De naam Whistler komt van het geluid dat gemaakt wordt door marmotten die in het gebied voorkomen. Op ons komt Whistler over als een luxe Landaldorp, geen gebouw lijkt echt. We beperken ons tot de autoloze winkelstraat en maken een foto van de Olympische Ringen en de mascotte. Whistler is een van de grootste skigebieden in Noord-Amerika en in 2003 werd Whistler samen met Vancouver gekozen voor de Olympische Winterspelen in 2010.

Vancouver, Canada

 


Olympic Ground - Olympic countdown clock in Vancouver, Canada [bron: wikimedia.org]
Olympic Ground – Olympic countdown clock in Vancouver, Canada [bron: wikimedia.org]

 

Wat: Olympische Winterspelen
Wanneer: 2010 (het jaar dat wij er waren)

De Olympic countdown clock, vlakbij de Vancouver Art Gallery, is inmiddels ontmanteld en overgebracht naar de arena waar de openings- en de sluitingsceremonies plaatsvonden. De klok heeft 1340 dagen dienst gedaan en sinds 12 februari 2007 de dagen/uren/seconden afgeteld tot de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van 2010. Als toerist moet je natuurlijk met de klok op de foto. Het landmark deed ook dienst als anti-Olympic demonstraties.

Atlanta, USA

 


Olympic Ground - The Coca-Cola Games in Atlanta, USA [bron: David J. Kent]
Olympic Ground – The Coca-Cola Games in Atlanta, USA [bron: David J. Kent]

 

Wat: Olympische Zomerspelen
Wanneer: 1996

De olympische ringen in het stadspark herinneren aan de Olympische Zomerspelen van 1996, die werden geopend door Bill Clinton. De spelen staan ook wel bekend als de Centennial Games omdat ze precies een eeuw na de eerste moderne Olympische Zomerspelen in Griekenland plaatsvonden.

Antiek Olympia, Griekenland

 


Olympic Ground – Antiek Olympia in Griekenland, bakermat van de Olympische Spelen [bron: REUTERS/John Kolesidis]

 

Wat: Eerste moderne Olympische Zomerspelen
Wanneer: 1896

De bakermat van onze Olympische Spelen. Tuurlijk is er niet veel meer over van de oefenzaal van de worstelaars, boksers en verspringers, en is van de Tempel van Zeus nog maar één zuil blijven staan. Maar de idee dat deze restanten horen bij de geboorte van de Olympische Spelen, fascineert ons. In het bijzonder dat wij door dezelfde poort (ooit een tunnel) het stadion binnen lopen als onze sportende voorvaderen dat deden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.