Van Jasper naar Vancouver

In 2010 reisden we door de schitterende natuur van het westen van Canada. Lees hieronder het vierde, en laatste deel, van deze reis.

 

2010/10/03: Jasper – Clearwater

Het is weer tijd om “Patriciatown” en de sprookjesachtige Rockies te verlaten en langzaam maar zeker terug te rijden naar de bewoonde wereld. De rit naar Clearwater is een flinke en een vermoeiende. Op een open vlakte op een helling zien we een coyote lopen, toch weer een dier dat we aan onze lijst kunnen toevoegen.

 


Jasper NP - Prachtige reflectie
Jasper NP – Prachtige reflectie

Jasper NP - Prachtige reflectie
Jasper NP – Prachtige reflectie

 


Mt Robson PP - Mount Robson
Mt Robson PP – Mount Robson

Blue River - Nice place for a picnic
Blue River – Nice place for a picnic

 

We stoppen even bij het informatiecentrum van Mt. Robson Provincial Park, dat aan de voet van de statige Mount Robson ligt, de hoogste berg van de Canadese Rocky Mountains (3954 meter). Na deze stop mogen we onze klok weer op BC tijd zetten, dus een uurtje vroeger. Dat scheelt. We nemen ook een pauze in het gehucht Blue River, waar we een leuke picknickplek aan het lokale recreatiemeer vinden. Onverwacht zien we daar ook in de verte op het spoor een zwarte beer lopen. Op dat moment komt er ook een enorme vrachttrein aan, die het beest wegjaagt en onvindbaar maakt. Maar we tellen hem mooi wel mee!

2010/10/04: Wells Gray PP

Het kleine plaatsje Clearwater – veel kleiner dan wij dachten – is de uitvalsbasis voor Wells Gray Provincial Park, dat vooral bekend staat om zijn meren en watervallen.

We kunnen zo’n 70 km met de auto het park inrijden en van daaruit korte loopjes maken naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Dat zijn in ieder geval drie beauties van watervallen, waarvan één met 141 meter een van de hoogste van Canada is (2,5 keer zo hoog als de Niagara Falls), en naar de uitkijktoren op de 1072 meter hoge Green Mountain. Vanaf de toren heb je wijds uitzicht over het zuidelijk deel van het park. De zware bewolking (jaja, voor het eerst sinds bijna een week) ontneemt nét het zicht op de allerhoogste toppen om ons heen.

 


Wells Gray PP - Hoogste waterval van Canada
Wells Gray PP – Hoogste waterval van Canada

Wells Gray PP
Wells Gray PP

 


Wells Gray PP - Uitkijktoren op Green Mountain
Wells Gray PP – Uitkijktoren op Green Mountain

Wells Gray PP
Wells Gray PP

 

Met deze bezienswaardigheden hebben we nog slechts een fractie van het omvangrijke park gezien. Er is vooral veel te beleven voor de échte wandelaars en waterliefhebbers. Hoewel in het park behoorlijk wat dieren zouden moeten leven (waaronder een grote populatie grizzly en zwarte beren en ook elanden), valt het ons op dat we op deze dierendag geen enkel dier zien, zelfs geen hertachtige.

2010/10/05: Clearwater – Lillooet

Het is opnieuw een stralend zonnige dag als we Clearwater verlaten en verder naar het zuidoosten rijden. De rit voert ons door de gebieden Cariboo en Chilcotin langs uitgestrekte vlaktes met boerderijen (ranches) en veel Gold Rush historie. We passeren alleen maar kleine gehuchtjes met soms oude, rommelige woningen en percelen. John vindt die aanblik erg fotogeniek, Patricia ziet vooral veel rotzooi die het landschap aantast.

 


Lillooet - Ook voor volwassenen erg leuk
Lillooet – Ook voor volwassenen erg leuk

Lillooet - De rit naar Lillooet voert ons door de Cariboo (1/2)
Lillooet – De rit naar Lillooet voert ons door de Cariboo (1/2)

 


Lillooet - De rit naar Lillooet voert ons door de Cariboo (2/2)
Lillooet – De rit naar Lillooet voert ons door de Cariboo (2/2)

 

Onze bestemming van vandaag – Lillooet – is een dorp van enig omvang en ligt direct boven de Fraser River. Vanaf hier starten we morgen de Sea to Sky Highway naar Vancouver. Dat klinkt veelbelovend.

2010/10/06: Lillooet – Vancouver

De rit naar onze eindbestemming Vancouver voert door bergen en dalen. Al meteen na Lillooet stijgen we flink en lijken we over de toppen van de bergen te rijden. Na een half uur loopt de rit spaak: twee werkvoertuigen zijn tegen elkaar gebotst en het gaat minstens een uur duren voordat het is opgelost. Balen. Er zit niets anders op dan te wachten, muziek te luisteren en eindelijk eens aan een van de boeken van Mies te beginnen. Het duurt inderdaad precies een uur. We worden omgeven door besneeuwde bergtoppen en veel groen, als we ineens als een gek dalen om in Pemberton uit te komen. Daar nemen we de tijd voor een lunch.

 


Lillooet - Is dit nu lelijk of mooi?
Lillooet – Is dit nu lelijk of mooi?

Whistler - Nabij Pemberton
Whistler – Nabij Pemberton

 


Whistler - Olympische Ringen
Whistler – Olympische Ringen

Squamish - Zonsondergang in Horseshoe Bay
Squamish – Zonsondergang in Horseshoe Bay

 

De volgende stop is Whistler, het centrum van de Olympische Spelen begin dit jaar. Het is net een Landaldorp, geen gebouw lijkt echt.

We beperken ons tot de autoloze winkelstraat en maken een foto van de Olympische Ringen en de mascotte. Het is dan al 17:00 en we hebben nog 115 km te gaan. Na Whistler blijft de route vrij vlak. In Squamish komen we de zee tegen. Het voordeel van de vertraging die we hadden, is dat we de zon zien ondergaan. Het is pikdonker als we bij ons vertrouwde hotel in Vancouver aankomen. De tweede cirkel is ook rond!

2010/10/07: Vancouver

Nog een dag om Vancouver te doen. We doen de route door Stanley Park over (4 weken geleden regende het) en maken die ook af. Met de auto dit keer :-). Het levert een paar extra uitkijkpunten op, maar veel hadden we wel gezien. We dartelen verder nog wat door de stad en komen zo op inmiddels vertrouwde plekken. De cruiseterminal van Canada Place is echter leeg: de vaart naar Rotterdam zit erop voor het seizoen.

 


Vancouver - Lions Gate Bridge in Stanley Park
Vancouver – Lions Gate Bridge in Stanley Park

Vancouver - Uitzicht over het water
Vancouver – Uitzicht over het water

 


Vancouver - West Georgia Street
Vancouver – West Georgia Street

Vancouver - De Subway is nooit ver weg
Vancouver – De Subway is nooit ver weg

 

2010/10/08: Vertrek

We bereiden ons erop voor dat het “mogen en kunnen” weer “moeten en zullen” wordt.

‘Jasper – Vancouver’ was last modified on: aug 20, 2016 @ 08:33
 

[twitter_stream template=”list” search=”Canada” lang=nl count=5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.