Wat als het nou Nitmiluk?

Nitmiluk NP ligt vlakbij het middelgrote stadje Katherine, dat de hoofdstad is van de enorme Katherine Region en alles biedt wat nodig is. Katherine is ook het laatste bekende plaatsje waar we komen. We verblijven in Nitmiluk NP (voorheen: Katherine Gorge NP). Dit park bestaat uit 13 afzonderlijke aaneengesloten kloven die de Katherine River heeft uitgesleten en uit enkele watervallen.

Kanoën in 2009

 


Kanoën op de Katherine River langs de rotswanden van de Katherine Gorge
Kanoën op de Katherine River langs de rotswanden van de Katherine Gorge

 

De wekker gaat om 6:30 uur, zodat we om 8:00 uur bij de kanoverhuurder zijn voor een hele ochtend varen over de Katherine River. De gorge is niet heel diep (60 meter) maar indrukwekkend genoeg. We dobberen langs de prachtige rotswanden van de Katherine Gorge. Na een uur peddelen in heerlijke eenzaamheid, bereiken we het einde van de eerste gorge. Achter een rotspartij gaat de eerste gorge over in de tweede gorge. Doorzetters (van een één- of meerdaagse trip) kunnen hier al klunend de tweede gorge bereiken en overstappen in een groene kano. Wij hebben onze kano voor een ochtend en dus is dit onze eindbestemming. We stappen hier wel aan land en observeren de toenemende stroom gele kano’s een tijdje. Eenmaal terug in onze kano peddelen we naar de overkant van de eerste gorge en zien daar onze eerste Aboriginal rotstekeningen. Na deze ervaring peddelen we in drie kwartier terug naar de kanoverhuurder. Het is mooi geweest.

Wandelen in 2014

 


Onze wandeling leidt naar een uitkijkpunt met prachtig uitzicht over de eerste kloof
Onze wandeling leidt naar een uitkijkpunt met prachtig uitzicht over de eerste kloof

 

Groot verschil met 2009 is de temperatuur in Nitmiluk NP. We zijn er in oktober en van mei t/m oktober regeert ‘the Dry’. Dan is het dus echt droog en bloedheet. Aangezien 2014 geen kopie moet worden van 2009, laten we de kano’s bij de verhuurder en kiezen we voor een wandeling. Dat betekent voor dag en dauw opstaan om de hitte voor te zijn en voorzorgsmaatregelen treffen. Opstaan doen we rond 5:45 uur. De wekker hoeven we niet te zetten, ontwakend wildlife doet z’n werk. Een halfuur later zijn we onderweg. We kiezen voor een korte wandeling, van 3,7 km en die doen we in tegengestelde richting, om een steile klim aan het begin te voorkomen. Nu brengt slechts een matige klim ons op de bergkam, waar het over niet al te lange tijd 50 graden zal worden.

De bergkam is niet bijster interessant, al zullen de nóg vroegere vogels ongetwijfeld kunnen zien hoe de opkomende zon de rotswanden rood kleurt. Onze wandeling leidt uiteindelijk naar een uitkijkpunt met prachtig uitzicht over de eerste kloof. Langs de Katherine River lopen we terug naar de camping en treffen dan de eerste kanoërs op het water. Het wordt die dag zo warm dat we besluiten om onze tweede nacht in het park te annuleren. Het heeft gewoon geen zin, het gaat ‘nit-mi-lukken’ om in deze warmte nog iets te ondernemen.

 

[twitter_stream template=”list” search=”Nitmiluk” lang=nl count=5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.