Broome and a trip to the moon

We boffen vanavond weer, want ook in Broome is er Staircase to the Moon en die in Broome moet je gezien hebben. De staircase is ideaal vanaf Town Beach te zien, dus weer hoeven we slechts een klein stukje te lopen. Dit keer nemen we ook onze campingstoeltjes en wat te knabbelen en drinken mee en installeren ons lekker op het strand. Het is hier veel drukker dan in Port Hedland, maar dat komt ook omdat er hier een restaurantje aan het strand staat en deze avond de Staircase Market op het recreatieterrein naast het restaurantje is. Het is een gezellige boel. Als we héél eerlijk zijn, vonden we de staircase in Port Hedland iets mooier, omdat de maan volmaakt rond en de kleur ervan iets mooier was. Maar ook deze staircase hebben we maar mooi meegemaakt.

Staircase to the Moon in Port Hedland

De receptioniste vertelt ons dat die avond rond 18:00 uur een Staircase to the Moon plaatsvindt, een fenomeen dat van maart tot oktober 2 of 3 avonden per maand voorkomt. De maan komt dan op vanuit zee (alleen dat is al een nieuw fenomeen voor ons) en reflecteert op de moddervlakte van de teruggetrokken zee (het wad). Dit heeft het effect van een trap naar de maan, heel bijzonder. Wat een geluk dat dat net vanavond is. We wisten wel dat Broome bekend staat om dit fenomeen maar niet of we dat ook echt zouden zien omdat we de precieze data niet wisten. Mocht Broome niet lukken, dan pakken we maar mooi deze staircase mee vanavond! En het leuke is, dat we vanaf de camping alleen maar het strand hoeven op te lopen voor een perfecte kijklocatie.

Langzaam maar zeker zien we mensen richting de zee lopen, compleet met campingstoeltjes en tassen vol eten en drinken. De staircase is een ware happening. Wij volgens gestaag en zoeken een plekje op het duin. Het is pikdonker: de zon is al onder, maar de maan laat zich nog niet zien. We weten even niet waar we moeten kijken, maar dan zien we ineens aan de horizon een oranje ‘lampje’ verschijnen. Het lampje wordt een halve cirkel en dan de hele maan. Wat bijzonder is dit! Aan alle kanten flitsen camera′s om het vast te leggen (stom, want dat moet helemaal niet met flits). Als de maan loskomt van de horizon zien we inderdaad dat op het wad een perfecte dunne streep oplicht. Volgens ons kan een staircase haast niet beter of mooier zijn. Het duurt al met al misschien maar een kwartiertje en daarvoor zit je een uur naar de horizon te staren. Maar het was absoluut de moeite waard.

Broome

 


Broome - Boab boom in het Bedford Park
Broome – Broome – Boab boom in het Bedford Park

 

De volgende dag is het al vroeg warm, als we de weg oversteken langs Broome Oval naar Chinatown. Van het echte oude Chinatown is niet veel meer over. De typische kleine winkeltjes met puntdaken zijn gevuld met pareljuweliers en restaurantjes. Broome is de stad van de parels en het barst er van de historie van de parelindustrie. We brengen een bezoek aan Pearl Luggers, waar nog twee echte parelboten liggen aangemeerd. Foto′s laten zien dat de parels vooral door Aziaten werden opgedoken onder barre omstandigheden. We lopen ook naar binnen bij ′s werelds oudste openluchttheater (uit 1916), Sun Pictures. We wanen ons even in de jaren ′20 en ′30 van de vorige eeuw en proeven de sfeer. Er draaien nog steeds films in het theater en we willen er best eentje zien, maar het filmprogramma heeft niet echt onze interesse. We vragen ons af of dit de plek is waar de film ‘Australia’ is opgenomen, die we vlak voor onze reis hier naartoe hebben gezien. Maar nee, dat is niet het geval. Wel is het openluchttheater dat in die film voorkomt op deze gebaseerd en bijna een kopie ervan. En het Aboriginal jongetje dat de hoofdrol in de film speelt, komt uit Broome. Toch leuk om te weten.

Staircase to the Moon in Broome

 


Broome - Staircase to the Moon
Broome – Staircase to the Moon

 

Na verkoelende stops bij achtereenvolgend; Subway, visitor center en supermarkt Coles, lopen we via Chinatown dezelfde weg terug naar de camping. Terug op de camping constateren we tot onze vreugde, dat de camper keurig in de schaduw staat. We kunnen dus lekker onderuitzakken in de schaduw met een goed boek, muziek en wat te snaaien. Tegen de tijd dat we gaan eten, is het buiten erg aangenaam vertoeven. We vallen met onze neus in de boter, want vanavond is er weer een Staircase to the Moon, de laatste van deze maand. We lopen al vroeg naar het strand om even op de golfbreker te staan en om op het wad te lopen. Dat is raar hoor: lopen op een plek waar normaal de zee is, we kunnen best ver. Omdat we al een beetje gewend zijn aan de staircase pakken we nu wat minder uit met kijken, maar we blijven onder de indruk van het fenomeen.

Camels on Cable Beach

 


Broome - Camels on Cable Beach
Broome – Camels on Cable Beach

 

‘s Anderendaags gaan we, vanwege de hitte, pas rond 15:00 uur naar Cable Beach, aan de andere kant van het schiereiland waarop Broome ligt. Men zegt dat dit een van de mooiste stranden ter wereld is. We komen er voor de ondergaande zon in combinatie met de kamelen, waarop je een ritje kunt maken. Dat laatste doen wij natuurlijk uit principe niet; de beesten moeten ook in dit westerse land een neuspiercing hebben om ze te laten volgen. We vinden niet echt een geschikte plek om wat te gaan drinken, dus we zoeken een beetje de schaduw op van de auto′s die gewoon op het strand staan. Hele families gaan er lekker bij zitten, halen massa′s eten tevoorschijn uit de auto en steken de barbecue aan. Dit is Australië! De zonsondergang is prachtig en de kamelen hebben hun taak weer gedaan. We zien ze gewoon door de straten van Cable Beach naar hun verblijfplaats geleid worden, heel apart. Omdat we de restaurantjes bij het strand iets te sjiek vinden voor een eenvoudige hap, gaan we terug naar het centrum om wat te eten. We hebben trek in pizza, maar het tentje naast de McDonalds blijkt alleen een afhaalpizzeria te zijn. Een hele goede tweede keuze is de footlong sandwich van de Subway.

 

[twitter_stream template=”list” search=”Broome+AND+Staircase” count=5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.