Het vinnige Shark Bay

Bij het Overlander Roadhouse tanken we en daarna slaan we linksaf de Shark Bay Road in. Vooraan de weg staan bij wijze van toegangspoort muren met ‘Shark Bay World Heritage Site’ erop, zodat er geen twijfel over kan bestaan. Voor de rechter muur ligt een dode kangoeroe. Een of andere lolbroek heeft het dier een petje opgedaan.

Hamelin Pool

 


Shark Bay - De stromatolieten van Hamelin Pool
Shark Bay – De stromatolieten van Hamelin Pool

 

Na ongeveer 30 km nemen we de afslag naar Hamelin Pool, waar we ′s werelds oudste nog levende stromatolieten (micro-organismen) van heel dichtbij kunnen bekijken. We weten niet zo heel goed wat we er nou van moeten denken. Stromatolieten zien er nou eenmaal niet erg levendig uit, het lijken een soort kleine lavarotsjes onder water. Maar de symmetrische structuur waarin ze zijn opgesteld, is best bijzonder.

Denham

 


Shark Bay - Nederlandse scheepshistorie in de wateren bij Denham
Shark Bay – Nederlandse scheepshistorie in de wateren bij Denham

 

De weg naar Denham is lang en saai, maar wel groener dan we tot nu toe gezien hebben. We zien een enorme roofvogel – we denken een heuse arend – midden op de weg knabbelen aan een dode kangoeroe. Wat een beest! We zijn te laat om er een foto van te maken, maar horen goed het geluid van de vleugels als hij wegvliegt. Om 17:00 uur zijn we bij Denham Seaside Tourist Village aan het einde van de hoofdweg van Denham. Er is gelukkig nog plek op de met schelpjes bedekte camping. Recht tegenover de camping is een kleine supermarkt waar we even snel een boodschap doen. We maken een Hollandse maaltijd klaar en komen verder rustig bij van deze dag.

De volgende dag bombarderen we tot Relaxing Day. We voorspellen drukte op zondag in Monkey Mia, dus dat bewaren we voor morgen. Denham is zo goed als uitgestorven op zondag, we kunnen zelfs niet internetten. De enige mogelijkheid voor vertier is een excursie op het water, maar daar hebben we geen zin in. Zulk geweldig weer is het daarvoor nu ook weer niet. We lopen de hoofdstraat heen en weer, proberen tevergeefs twee emu′s op de foto te zetten. We zien een kerkje en restaurant die zijn gebouwd met bouwblokken van de schelpjes waar dit schiereiland ook bekend om staat.

Monkey Mia

 


Shark Bay - Dolfijnen voeren bij Monkey Mia
Shark Bay – Dolfijnen voeren bij Monkey Mia

 

Monkey Mia is een toeristische hotspot, omdat je er (onder deskundige begeleiding) ‘wilde’ dolfijnen met de hand mag voeren. We willen er al vroeg zijn om dit spektakel mee te maken en gelukkig ligt Monkey Mia op slechts 25km rijden van Denham. De dame aan het kaartjesloket vertelt ons dat de dolfijnen er al zijn en wenst ons een fijne dag. Wat een bof! We komen net op tijd voor de eerste voerbeurt. Ze krijgen maximaal drie keer per ochtend te eten, soms met lange tussenpozen, soms vlak na elkaar. Dat bepalen de dolfijnen helemaal zelf: als ze terug komen zwemmen, is dat het teken om weer te voeren. Vandaag is zo′n dag dat het snel gaat, om 9:45 uur is al de derde voerbeurt. De aandacht is al bij behoorlijk wat mensen verslapt en dus is het die derde keer een stuk rustiger. Een grotere kans dus om aangewezen te worden om mee te voeren en Patrice heeft dat geluk dan ook. Ze mag Piccolo voeren, maar die heeft waarschijnlijk al teveel gegeten of heeft trek in iets anders, want hij neemt het dode, stekelige, geelgekleurde visje niet aan (die visjes hebben wij wel eens met snorkelen gezien).

Shell Beach

 


Shark Bay - Witte schelpen op het strand van Shell Beach
Shark Bay – Witte schelpen op het strand van Shell Beach

 

We moeten dezelfde 130 km terugrijden naar Overlander Roadhouse, maar we stoppen na 45 km even bij Shell Beach. Dit strand van 60 km lang op het smalste stuk van het eiland bestaat uit alleen maar kleine witte schelpjes, op sommige plekken in een laag van enkele meters hoog. Het azuurblauwe zeewater steekt prachtig bij het witte strand af, we wanen ons op een bounty-eiland. We zijn ook helemaal alleen.

 

[twitter_stream template=”list” search=”Shark+AND+Bay” lang=nl count=5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.