Nitmiluk NP

Op 270km ten zuidoosten van Darwin ligt Nitmiluk NP. In 1989 is het park teruggegeven aan haar oorspronkelijke bewoners, de Aboriginal Jawoyn gemeenschap. Net als Kakadu wordt het park sindsdien beheerd door een samenwerkingsverband tussen de Jawoyn gemeenschap en de Australische overheid.


1402km north of Alice Springs - NT - Australia
Still a few miles to go, we’re taking the long way home

En we zijn op weg en sturen aan op Nitmiluk NP. De vraag die ons onderweg bezig houdt is: waar begint nou eigenlijk The Outback?


Katherine Gorge - Nitmiluk National Park - NT - Australia
View on Katherine Gorge, after an early morning walk

De tot 50 meter hoge cliffen van de Katherine Gorge doen je nietig lijken. Dat is helemaal het geval, gezien vanuit een bootje of knalgele kano op de Katherine River. Net op het moment dat we bij het uitkijkpunt van het uitzicht in de kloof genieten, vliegt met veel kabaal een klein vliegtuigje langs de wanden. Met een kano of boot zijn de eerste twee kloven te bevaren. De zon lijkt continu op z’n hoogste punt, waardoor er van schaduw geen sprake is.
Het gebied is rijk aan oude- en recente Jawoyn aboriginal rotstekeningen, waarvoor je je kano moet aanmeren om ze te ontdekken. We weten niet hoe authentiek ze zijn.


Cruises over de Katherine River worden volop aangeboden

Het mooiste moment om Katherine Gorge te zien is tijdens zonsopkomst. Nadeel van zonsopkomsten is dat die vaak zo vroeg plaatsvinden. Ben je niet zo’n ochtendmens, dan is stargazing een alternatief. Vergaap je aan een epische sterrenhemel en ontloop al doende de hitte en de drukte van overdag.


Nitmiluk Caravan Park - Nitmiluk National Park - NT - Australia
Young wallaby drinking with its mother

Op Nitmiluk Caravan Park stikt het van de wildlife. De wallabies zijn gewend aan mensen en komen dichtbij. Net als de vogels weten ze: daar waar mensen zijn is voedsel. De waarschuwingsborden met het verzoek om de beesten niet te voeren, staan er puur voor de sier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.