Port Hedland


 

We hoefden de wekker niet te zetten, maar worden toch al om 7:15 uur wakker. Het was weer een koude nacht en daardoor hebben we wat onrustig geslapen. Patricia is blij dat ze niet heeft gedroomd over de kangoeroe die we gisteren hebben aangereden. Als we de camperdeur open doen, zitten de papegaaien en kuifduiven al op ons te wachten. Ze zitten zelfs op de campingstoelen, donderstenen! Ontbijten gaat dus niet onopgemerkt, we moet-en de beesten bijna van ons afslaan. John en Lesley zijn al vroeg klaar voor vertrek en wij zwaaien ze uit. Wijzelf doen lekker rustig aan en nemen uitgebreid de tijd om onze belagers te voeren met pinda′s en muesli. Voordat we weer op weg gaan, willen we nog even een uurtje internetten. Dat kan bij de plaatselijke bibliotheek, naast het visitor centre. De bibliothecaresse blijkt een Nederlandse te zijn die al 20 jaar in Australië woont! Ze komt oorspronkelijk uit Scheveningen. Haar Australische man werkt bij de mijn en voor zijn werk hebben ze al op heel wat plaatsen in Australië gewoond. Maar voorlopige zitten ze even goed in het kleine, geïsoleerde Tom Price. Voor een keertje kledingshoppen in Karratha – zo′n 325 km hiervandaan – trekken ze vaak een heel weekend uit. Het is een apart leventje hier.

Om 11:15 uur gaan we dan op weg, we hebben 415 km voor de boeg. Via dezelfde route als we gisteren naar Karijini NP reden, rijden we door naar de Great Northern Highway (95). We zien eindelijk een wat gevarieerder landschap: eerst nog de heuvels van Karijini, dan heel even knalgeel gras en vervolgens groene heuvels en rode rotsheuvels. We lijken een soort van hunebedden te passeren en vragen ons af of we door Aboriginal land rijden. Maar dat zou niet zomaar kunnen. De temperatuur loopt richting de kust ook weer lekker op. Naarmate we Port Hedland naderen rijden we langs grote afgebrande vlaktes en we zien zelfs twee keer een echte brand. Maar hopen dat dat goed gaat. Wat ons ook opvalt, is dat we hier dan weer niet veel dode kangoeroes langs de weg zien liggen. We rijden de afstand in één keer en stoppen alleen even twee keer om van bestuurder te wisselen.

 


Port Hedland - Onderweg zien we enorme vlaktes
Port Hedland – Onderweg zien we enorme vlaktes

 

Zo zijn we om 16:00 uur op Cook Point Holiday Park, in het oosten van Port Hedland. De receptioniste vertelt ons dat vanavond rond 18:00 uur Staircase to the Moon plaatsvindt, een fenomeen dat van maart tot oktober 2 of 3 avonden per maand voorkomt. De maan komt dan op vanuit zee (alleen dat is al een nieuw fenomeen voor ons) en reflecteert op de moddervlakte van de teruggetrokken zee (het wad). Dit heeft het effect van een trap naar de maan, heel bijzonder. Wat een geluk dat dat net vanavond is. We wisten wel dat Broome bekend staat om dit fenomeen maar niet of we dat ook echt zouden zien omdat we de precieze data niet wisten. Mocht Broome niet lukken, dan pakken we maar mooi deze staircase mee vanavond! En het leuke is, dat we vanaf de camping alleen maar het strand hoeven op te lopen voor een perfecte kijklocatie. In Port Hedland is geen Subway, dus we moeten zelf koken. Het wordt weer eens spaghetti, altijd goed.

De avondtemperatuur is aanzienlijk beter dan in Tom Price, dus we kunnen lekker buiten zitten. Langzaam maar zeker zien we mensen richting de zee lopen, compleet met campingstoeltjes en tassen vol eten en drinken. De staircase is een ware happening. Wij volgens gestaag en zoeken een plekje op het duin. Het is pikdonker: de zon is al onder, maar de maan laat zich nog niet zien. We weten even niet waar we moeten kijken, maar dan zien we ineens aan de horizon een oranje “lampje” verschijnen. Het lampje wordt een halve cirkel en dan de hele maan. Wat bijzonder is dit! Aan alle kanten flitsen camera′s om het vast te leggen (stom, want dat moet helemaal niet met flits). Als de maan loskomt van de horizon zien we inderdaad dat op het wad een perfecte dunne streep oplicht. Volgens ons kan een staircase haast niet beter of mooier zijn. Het duurt al met al misschien maar een kwartiertje en daarvoor zit je een uur naar de horizon te staren. Maar het was absoluut de moeite waard.

‘Port Hedland’ was last modified on: aug 20, 2016 @ 08:38
 

[twitter_stream template=”list” search=”PortHedland” lang=nl count=5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.