Termietenheuvels in Litchfield NP

Op maar 130 km van Darwin ligt Litchfield NP. Het park bestaat uit regenwoud, watervallen met zwempoelen, metershoge termietenheuvels, zandsteenformaties en – in de meer afgelegen delen – historische overblijfselen van o.a. de tin- en kopermijnindustrie. Zowel in 2009 als in 2014 bezoeken we Litchfield NP. Voor ons is dit weerzien een trip down memory lane.

Vandaag verkennen we wat Litchfield NP te bieden heeft. We gaan al vroeg op pad en rijden stuk voor stuk de bezienswaardigheden af. Wat dat betreft zijn we dankbaar dat er een goede geasfalteerde weg is aangelegd, die we alleen maar hoeven te volgen. In het noordoosten van het park liggen tot twee meter hoge magnetische termietenheuvels. Deze verzameling, op grafsteen lijkende ‘Termite Mounds’, staan opgesteld in een veld van dor gras en zijn gebouwd in de noordzuidrichting door kompastermieten. De bouwwerken zijn makkelijk te zien vanaf een korte boardwalk vanaf de parkeerplaats.

 


Litchfield NP - In Litchfield NP staan deze metershoge termietenheuvels (foto uit 2009)
Litchfield NP – In Litchfield NP staan deze metershoge termietenheuvels [foto uit 2009]

Litchfield NP - In Litchfield NP staan deze metershoge termietenheuvels (foto uit 2014)
Litchfield NP – In Litchfield NP staan deze metershoge termietenheuvels [foto uit 2014]

 

Juist aan de andere kant van de parkeerplaats staat de grootste termietenheuvel die we kunnen zien en we leggen die dan ook vrolijk vast op de gevoelige plaat. We weten niet waarom, maar Litchfield NP wordt gekenmerkt door honderd triljoen triljard vliegen die onze mond- en ooghoeken en neusgaten erg aantrekkelijk vinden. Een en ander is waarschijnlijk te wijten aan het seizoen.

Wat heeft Litchfield NP verder nog te bieden? Dat zijn vooral watervallen, riviertjes en poeltjes waarin je lekker kunt badderen. En dat is met deze hitte wel heel erg aangenaam. We nemen zelf een duik onder de Wangi Falls, heel bijzonder. Het is er razenddruk (Litchfield wordt in het weekend veel aangedaan door stadsmensen die er een dagje op uit gaan), dus op de krokodillenwaarschuwing hoeven we blijkbaar geen acht te slaan.

 

[twitter_stream template=”list” search=”Litchfield” lang=nl count=5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.