Uluru

Uluru (Ayers Rock) en Kata Tjuta (Olgas) is een twee-eenheid. Je kunt niet de een bezoeken, zonder de ander te hebben bezocht. Het is een behoorlijk uitstapje vanaf de Stuart Highway, maar een absolute must see.

Mount Ebenezer Roadhouse is een populaire stop voor een overnachting als je naar Uluru/Kata Tjuta rijdt, of er vandaan komt.


Mt Ebenezer Roadhouse - Outback - NT - Australia
Small Aboriginal cemetery of the Imanpa Community, behind Mt Ebenezer Roadhouse

Mount Ebenezer Roadhouse wordt door de lokale Imanpa Aboriginal gemeenschap gebruikt als ontmoetingsplek. De vrouwen maken er schilderijen en andere kunst, die in een aangrenzende expositieruimte tentoon worden gesteld en worden verkocht.

Uluru/Ayers Rock


Uluru (Ayers Rock) - Uluru-Kata Tjuta National Park - Outback - NT - Australia
Sunset at iconic Uluru (Ayers Rock)

Een zonsopkomst of zonsondergang bij ‘s werelds beroemdste monoliet is geen gewone zonsopkomst/zonsondergang, de maan is hier geen gewone maan, de sterrenhemel heet hier Milky Way. Het is een levensecht IMAX theater. De aanblik van dit alles wil je delen met iedereen. Je wilt de hele tijd, met tranen in je ogen, schreeuwen “Kijk hier eens, kijk nou eens“. Een wandeling rond Ayers Rock neemt ongeveer vier uren in beslag. Die doen we nu niet, maar we schrijven ‘m wel bij op onze bucket list.


Ayers Rock Resort - Uluru-Kata Tjuta National Park - Outback - NT - Australia
This Noisy Miner is bagging for breakfast

Voor vermogenden is er het Sails in the Desert hotel (naar het schijnt serveren ze er krokodillensoep). Wij houden het bij pasta op de parkeerplaats. De ruime camping, achter het luxe hotel, is ons mooi genoeg. Het eerste kwartier zijn we bezig met onderzoeken hoe de zon draait en waar en hoe we de camper het beste kunnen plekken om het meeste profijt van schaduw te hebben. Een ritueel dat we deze reis nog vaak zullen herhalen.

Kata Tjuta/Olgas


Olgas - Uluru-Kata Tjuta National Park - Outback - NT - Australia
The Walpa Gorge Walk leads you through the towering domes of the Olgas

Op ongeveer 40 minuten rijden van Uluru ligt Kata Tjuta, ook wel The Olgas genaamd. Kata Tjuta bestaat uit 36 enorme stenen koepels. De aanblik van de hoge wanden van de koepels is het best te zien tijdens de ‘Walpa (wind) Gorge Walk’. Vanzelfsprekend is deze plek van grote spirituele waarde voor de Aboriginal gemeenschap.
We kunnen er gewoonweg niet wandelen zonder onze vliegennetten. En zelfs de netten kunnen niet voorkomen dat de vliegen onderlangs zich een weg banen naar oren, neus en lippen. Volgens een Aboriginal legende moeten de vliegen voorkomen dat mensen te lang op deze, voor Aboriginals heilige, plek verblijven…en dat lukt.


Mt Ebenezer Roadhouse - Outback - NT - Australia
Aboriginal Imanpa Community celebrate birthday at Mt Ebenezer Roadhouse

Tijdens ons verblijf op de camping van Mount Ebenezer Roadhouse wordt er in het restaurantgedeelte een kinderverjaardag gevierd en we zijn uitgenodigd om een kijkje te nemen. Het contact met de gemeenschap bestaat uit niet meer dan een paar ingehouden lachjes. Als kers op de taart mogen we kijken in de expositieruimte. Het feest en de muziek heeft zich inmiddels naar buiten verplaatst en het blijft nog lang gezellig.

We zijn er trots op dat wij Ecktiv Wandel & Fiets Inspiratie konden inspireren met ons blog over Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.