Ta ta ta ta: Taranaki

Taranaki Region is het zuidwestelijke kustgebied van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Prominent aanwezig is de geïsoleerde, bijna perfect kegelvormige vulkaan Mount Taranaki (2518 meter), die letterlijk het middelpunt van de regio is. Met een laatste uitbarsting in 1860 wordt de vulkaan slapend verondersteld. Volgens de Maori hoorde Mount Taranaki ooit bij de drie vulkanen van Tongariro National Park in het midden van het eiland, maar werd ‘hij’ verstoten na de strijd om de liefde verloren te hebben. Juist. Vulkanen hebben ook gevoel!


Mount Taranaki
Mount Taranaki

De vulkaan komt al ver voordat je de regio binnen rijdt in zicht en is natuurlijk op z’n best tegen een staalblauwe lucht. Maar daarvoor moet je geluk hebben, want de vulkaan wordt geassocieerd met de eeuwige witte wolk rondom zijn top. Wij treffen het gelukkig, al is het inderdaad vaak een kwestie van een paar minuten of de top is – bijna uit het niets – verscholen boven de wolken.

Hawera is het eerste stadje van betekenis dat we vanuit het zuiden binnen rijden. Het ligt op het kruispunt van de rondwegen om de vulkaan heen (Highways 3 en 45). Tegen een bijdrage van $5 beklimmen we er de watertoren. Een heuse uitdaging voor John, die het vanwege zijn hoogtevrees vertikt om aan de rand van de balustrade te gaan staan. Maar ook hij kan gewoon zien dat het uitzicht prachtig is. Het uitgestrekte stadje ligt voor ons en Mount Taranaki daarachter. Daartussen alleen maar platteland en dus geen uitzicht belemmerende hoogbouw.


Mount Taranaki vanaf de watertoren in Hawera
Mount Taranaki vanaf de watertoren in Hawera

’s Winters is de vulkaan verzekerd van een fraaie witte laag en is dan ook een geliefde wintersportbestemming. Buiten het sneeuwseizoen zijn er fraaie wandelingen te maken en is de berg te beklimmen, maar alleen door de geoefende alpinist. Vanaf het Dawson Falls Visitor Centre maken wij de korte wandeling naar de voet van de 18 meter kleine Dawson Falls, en heen en weer naar de in het lava gevormde Wilkies Pools. De vegetatie is dicht, groen en met mos begroeid. Opvallend zijn de vallen die her en der geplaatst zijn tegen de hermelijnen, die het op de inheemse vogels gemunt hebben. Hoe schattig en aaibaar ze er ook uit zien, hier zijn ze een ware plaag.


De 18 meter kleine Dawson Falls
De 18 meter kleine Dawson Falls

Aan de oostelijke flank kunnen we met de kleine camper helemaal bij het op 1172 meter hoogte gelegen Stratford Plateau komen. We staan met onze neus voor de – nu nog onbewolkte – top van de gigant en voelen ons klein. Achter ons zijn dankzij het heldere weer zelfs de toppen van Mount Tongariro en Mount Ruapehu in Tongariro National Park te zien. Terwijl de top in rap tempo door een wolkendek wordt ingepakt, lopen we de licht klimmende Manganui Gorge Track tot aan de transportlift (flying fox) bij het skigebied. We lopen ook nog door de tunnel, maar steken niet de kloof over.


Mount Taranaki vanaf Stratford Plateau
Mount Taranaki vanaf Stratford Plateau

De kust van de regio bevat de beste surfstranden van het land en aangename stadjes en dorpen met een heerlijk relaxte sfeer. Wij stoppen bij Cape Egmont Lighthouse en bij de restanten van wat eens ‘SS Gairloch’ was, die al meer dan 100 jaar voor de kust aan het einde van Weld Road liggen. Het halve maanvormige verroeste metaal is een heuse bezienswaardigheid en een dankbaar foto-object tijdens de zonsondergang. Het wrak stelt weinig voor, maar heeft een bepaalde mysterieusiteit. De Moari nederzettingen Parihaka Pa en in het bos verscholen Koru Pa kunnen ons niet boeien, maar zijn ongetwijfeld voor historici en archeologen een hoogtepunt van een bezoek aan deze regio.


De restanten van wat eens ‘SS Gairloch’ was
De restanten van wat eens ‘SS Gairloch’ was

De Taranaki-regio wordt vaak overgeslagen als bestemming tijdens een reis over het eiland, maar is wat ons betreft een ‘must see’. De vulkaan is van alle kanten prachtig om te zien en daaromheen ligt een netwerk van meer dan 200 km aan wandelpaden voor natuurliefhebbers. Langs de 105 km lange Surf Highway 45 komen surfers volop aan hun trekken en in de grotere kustplaatsen kun je op leuke adresjes heerlijk eten en langs of over het strand slenteren. Parken, tuinen, musea, kunst, festivals en de rijke Maori historie maken de aantrekkingskracht compleet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.